Home » Ik ben grootouder
Ik ben grootouder

Ik ben grootouder

Een scheiding treft ook de familieleden. Het heeft impact op de relatie met kind en kleinkinderen. Als grootouder kun je met vragen en zorgen zitten over wat een scheiding betekent voor het contact met de kleinkinderen en hun ouders.

Bij Two2Tango vind je meer informatie en advies:

  • Maak een account aan in Mijn Tango en verken op professionele wijze jouw situatie
  • Lees hoe anderen omgaan met hun situatie
  • Verzamel informatie. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je om kunt gaan met uitdagingen en dilemma’s.
  • Informeer iemand in jouw omgeving over Two2Tango
Ik ben grootouder

Ik ga aan de slag

Mijn Tango is jouw persoonlijke omgeving waar je online aan de slag gaat om jouw situatie te verkennen. Two2Tango helpt jou om bewust met jouw situatie om te gaan. Er is toegang tot professionele informatie, de Digitale Werkschool en de Relatiemonitor.

Je bent niet alleen

Lees over de ervaringen van anderen die in dezelfde situatie zitten.

Meer informatie

Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je om kunt gaan met uitdagingen en dilemma’s.

Aanbod

In samenwerking met gemeenten publiceert Two2Tango op de website het zorgaanbod per gemeente. Bekijk het aanbod voor Alkmaar en Zaanstad.

Je bent niet alleen

Ervaringen Toos, moeder van Edith

‘Ik had de scheiding niet zien aankomen, ook al had ik een heel goede band met beiden. Wel vroeg ik me wel eens af of beide karakters zich goed met elkaar voegden, maar daar heb ik me nooit in gemengd.’

Ongeveer tien jaar geleden zijn dochter Edith en Rik gescheiden. De (klein)kinderen de ruimte te geven er over te praten, vond Toos heel belangrijk.

Toos kijkt erop terug en concludeert dat er in die tijd veel is gebeurd, maar dat de relatie met alle betrokkenen goed is gebleven. Op de diploma-uitreiking van de kleinkinderen zaten Edith en Rik naast elkaar en de grootouders en andere familieleden van beide kanten ook, als één grote familie.

Toos ziet dat dit het resultaat is waar Edith en Rik hard voor gewerkt hebben. Als moeder sta je aan de zijlijn in dat proces. Zij moeten het doen.

‘Het is hun beslissing’

Toen Rik en Edith meedeelden dat ze zouden gaan scheiden, had ik geen flauw vermoeden dat dat er aan zat te komen. Ze moeten daaraan vooraf wel veel verdriet hebben gehad. Ik heb me niet in dat besluit gemengd. Ik heb Edith opgevoed als zelfstandige, onafhankelijke vrouw.

Toen ze het besluit eenmaal genomen hadden, bleven ze eerst vanwege gebrek aan huisvesting nog bij elkaar wonen. Ik had toen een mogelijkheid tijdelijk elders te gaan wonen en heb mijn woning aan Rik aangeboden, zodat de spanning bij hen niet zou gaan escaleren. Dat heeft goed uitgepakt en daarna vond hij nieuw werk en woonruimte en hebben ze co-ouderschap geregeld. Het was hun eigen proces, maar waar mogelijk wilde ik ondersteunend zijn.

‘Blijven praten’

Het contact met de kleinkinderen die toen 7 en 9 waren, is gebleven zoals het was. De oppasdagen, dat ging gewoon door. De kinderen werden niet lastiger. Dat was ook zo met de andere opa en oma. Ik vond het belangrijk om gewoon daarover te blijven praten, over de andere opa en oma, over wat ze met hun vader deden, alsof het heel gewoon was. Dat is natuurlijk ook aan de ouders, dat die blijven praten en niet zeggen ‘Daar hebben we het niet meer over’.

Als ze verder waren gegaan in hun huwelijk, denk ik dat het heel anders was geworden. Dan was er een heel ander spanningsveld ontstaan, maar dat weet je niet, want zover is het niet gekomen. Ook hebben ze beiden een nieuwe relatie, waarmee goed contact is, en tolerantie naar alle betrokkenen.

Meer informatie

Naast je eigen emoties heb je te maken met de emoties van je kind en kleinkind(eren). Hoe ga je hier nu mee om? Ben je gevraagd om te helpen, hoe ver wil je daar dan in gaan?

Veel grootouders maken zich zorgen over de kleinkinderen.

Je hebt als grootouder invloed op de situatie en de gevolgen. Dit kan zowel steunend zijn, maar ook juist de situatie verergeren.

Grootouders zijn vaak een tweede thuis voor kleinkinderen. Juist in deze nieuwe situatie is het voor de kleinkinderen van belang dat zij bij jou terecht kunnen.

Wat kun je doen?

  • Ga in gesprek met de ouders over waar de kinderen terecht kunnen en bied jouw steun aan.
  • Blijf uit de strijd tussen jouw kind en de ex-partner. Jouw eigen emoties kunnen maken dat je een duidelijke mening hebt over de situatie. Dat is begrijpelijk. Echter voorkom dat je kant kiest.
  • Neem een luisterende houding aan en zoek je eigen vrienden waar jij jouw verhaal kwijt kan.
  • Scheiding van jouw kind kan veel oproepen. Merk je dat je hierin vastloopt? Zoek dan hulp hierbij.

Kom je er niet uit? Zoek dan hulp. Kijk hiervoor in de sociale kaart of neem contact op.