Home » Ik ben stiefouder
Ik ben stiefouder

Ik ben stiefouder

Steeds meer gezinnen in Nederland bestaan uit partners met kinderen uit een eerdere relatie. Dit noemen wij een samengesteld gezin. Het leven in een samengesteld gezin is een kunst op zich en kan extra spanningen oproepen tussen en jou en jouw partner.

Het is goed om jullie situatie te verkennen. Two2Tango biedt jou de mogelijkheid om valkuilen te voorkomen en te zorgen dat het een succes wordt.

  • Maak een account aan in Mijn Tango en verken op professionele wijze jouw situatie
  • Lees hoe anderen omgaan met hun situatie
  • Verzamel informatie. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je om kunt gaan met uitdagingen en dilemma’s.
  • Informeer iemand uit je omgeving over Two2Tango
Ik ben stiefouder

Ik ga aan de slag

Mijn Tango is jouw persoonlijke omgeving waar je online aan de slag gaat om jouw situatie te verkennen. Two2Tango helpt jou om bewust met jouw situatie om te gaan. Er is toegang tot professionele informatie, de Digitale Werkschool en de Relatiemonitor.

Je bent niet alleen

Lees over de ervaringen van anderen die in dezelfde situatie zitten.

Meer informatie

Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je om kunt gaan met uitdagingen en dilemma’s.

Aanbod

In samenwerking met gemeenten publiceert Two2Tango op de website het zorgaanbod per gemeente. Bekijk het aanbod voor Alkmaar en Zaanstad.

Je bent niet alleen

‘Ik was ontzettend blij te ontdekken dat ik na mijn scheiding weer verliefd kon worden. Peter heeft net als ik drie kinderen. Wij vormen ineens een groot gezin. Tegelijkertijd heeft de ex-partner van Peter nog een grote invloed op ons dagelijks leven. Daar heb ik het best moeilijk mee.’


 

Meer informatie

Veel spanningen tussen partners in een samengesteld gezin ontstaan door onduidelijkheid in afspraken en regels. Net als in ieder gezin heb je een aantal zaken goed te regelen met elkaar. In samengestelde gezinnen werkt dat iets anders. Er is een verschil tussen algemene afspraken, over bijvoorbeeld het huishouden, en afspraken die gaan over de kinderen.

Jij als stiefouder hebt geen gezag over de kinderen van je partner. Dit is niet alleen juridisch zo, maar wordt ook zo ervaren. En dan hebben we het nog niet eens over de rol van de ex van jouw partner.

Als stiefouder heb je ook heel veel te bieden. Zijn de afspraken helder, dan ontstaat er ruimte om plezier met elkaar te maken.

 Wat kun je doen:

  • Realiseer je dat de oorspronkelijke ouders samen verantwoordelijk zijn voor hun kinderen en de keuzes met betrekking tot hun leven.
  • Jij hebt als stiefouder zeggenschap over wat er in jullie huis gebeurt ook met betrekking tot de kinderen. Dit doe je samen met jouw partner.
  • Zorg ervoor dat jullie het samen eens zijn over de regels die jullie willen maken.
  • Spreek de regels met de kinderen door.
  • Bij problemen tussen jou en jouw stiefkinderen, betrek je jouw partner als oorspronkelijke ouder.

Kom je er niet uit? Zoek dan hulp. Kijk hiervoor in de sociale kaart of neem contact op.