Home » Nieuws » Two2Tango in de praktijk: het verhaal van Jelko

Two2Tango in de praktijk: het verhaal van Jelko

Two2Tango zou niet kunnen bestaan zonder de betrokken professionals. Zij zetten zich iedere dag in om partners, ouders, grootouders en kinderen inzicht én overzicht te bieden als de relatie verandert. Eén van die professionals is Jelko van Riet, sociaal werker in een sociaal wijkteam van de gemeente Zaanstad.

Na zijn opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening heeft Jelko een vervolgstudie gedaan in de richting van gezinsbehandeling met als specialisatie intensieve ambulante gezinsbehandeling. Dat zijn vaak moeilijk toegankelijke gezinnen met kinderen die meerdere en complexe problemen hebben, bijvoorbeeld als er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. Niet de makkelijkste doelgroep dus, maar het is vooral het systemisch werken wat Jelko interessant vindt. “Problemen hangen altijd samen met de omgeving. Dat wordt het psychosociale vlak genoemd. Bijvoorbeeld een assertiviteitsprobleem. Dat heeft altijd te maken met degene die tegenover je zit. De omgeving kan je situatie in grote mate beïnvloeden. Dat is zowel de context, bijvoorbeeld de gezinssamenstelling, maar ook de persoonlijke relaties met naasten. Het is superbelangrijk dat je terecht kunt bij de mensen van wie je houdt. Als dat verstoord is, dan is dat verschrikkelijk. Dan kijk ik samen met cliënten hoe dat komt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het weer de goede kant op gaat. Je kunt je problemen niet alleen oplossen.”

“Het is zo belangrijk om terecht te kunnen bij de mensen van wie je houdt. Als dat verstoord is, dan is dat verschrikkelijk.” 

Coachen en trainen zijn een belangrijk onderdeel van Jelko’s leven. Niet alleen in zijn werk, maar ook privé. Zo is hij actief in de sportwereld, waar hij groepslessen geeft en instructeurs coacht om nóg betere instructeurs te worden. Ook geeft hij trainingen aan hulpverleners, huisartsen en decanen op het gebied van suïcidepreventie. Hoe kunnen zij zelfmoord bespreekbaar maken? Hoe voer je dat gesprek en hoe stel je ‘de vraag van je leven’? In de toekomst zou hij graag vanuit Two2Tango trainingen blended werken geven aan de aangesloten professionals. Dat is ook wat hem zo aanspreekt aan Two2Tango. “Blended werken is de verbinding maken tussen verschillende vormen van hulpverlening.”

“Ik vind het heel leuk om mensen echt iets te leren. Cliënten en professionals ondersteunen en in hun kracht zetten, dat doe ik het liefst.”

Jelko gelooft in Two2Tango omdat het mensen helpt om te zien wat er wél goed gaat in hun relatie. Dat er ook dingen zijn waar ze trots op zijn en dat ze ook mooie momenten hebben meegemaakt samen. “Een mooi voorbeeld: Een samenwonend stel met twee kinderen had financiële problemen door ziekte en inkomensterugval. We merkten dat de onderlinge manier van communiceren niet goed ging en het in de relatie ook niet lekker liep. De man was verbaal sterk en de vrouw zei juist helemaal niets. We hebben toen Two2Tango ingezet. Eerst met de man en vrouw apart, wat hen allebei veel inzicht gaf in wat er wel en niet goed ging in hun relatie, en vervolgens heeft zij hen bij elkaar gezet. Daar is toen een heel mooi gesprek uit voortgekomen. Opeens hadden ze oog voor de dingen die wél goed gingen, ondanks dat ze ook wel inzagen dat ze er nog lang niet waren. Tijdens dat gesprek hebben ze ook samen gelachen en uitgesproken dat ze van elkaar houden. “Zonder Two2Tango hadden we dit nooit gezien”, vertelden ze na dat gesprek.”

“Toen dacht ik echt, ja, hier doe ik het voor.”

Jelko zet Two2Tango in om cliënten te helpen inzicht en overzicht te krijgen in hun relatie. Om helder te krijgen, waar sta ik nou eigenlijk? Zo helpt hij mensen om weer bij hun gevoel uit te komen. Hij vertelt cliënten niet wat ze moeten doen, maar stimuleert ze om daar zelf over na te denken. “De Relatiemonitor pak ik er vaak meteen bij. Ik help ze op weg en geef ze vervolgens opdrachten mee die ze kunnen maken in de Digitale Werkschool. En als ik ze niet kan helpen, dan verwijs ik ze door. Daar kan de sociale kaart bij helpen.”

Jelko vertelt dat relatieproblemen niet altijd de aanleiding hoeven te zijn om Two2Tango in te zetten. Sterker nog, hij probeert met Two2Tango juist steeds eerder in het proces aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld als iemand bij hem komt met de mededeling dat hij het huis uit wordt gezet. “Dan zeg ik: dat levert vast veel stress op, ook in je huwelijk. Hoe ga je daarmee om? Het gaat heel erg om dat je signaleert, werkt aan bewustwording en het onderwerp bespreekbaar maakt. Hoe ga je met elkaar om? Ben je je ervan bewust dat…? Gescheiden ouders weten vaak dat ze dingen moeten regelen in een ouderschapsplan. Maar dan ben je er nog steeds niet. In dat plan staat bijvoorbeeld dat de moeder het kind ’s ochtends naar school brengt en dat de vader het kind ’s middags weer ophaalt. Ik prikkel ze dan om na te denken over wat dit voor het kind betekent, bijvoorbeeld wanneer hij halverwege de dag ziek wordt. Die raakt in paniek, weet niet waar hij heen moet of wie hij moet bellen. Weten ouders wel dat dat speelt?”

“Mijn droom is landelijke dekking voor Two2Tango. Daar werken we naartoe en ik geloof dat we het kunnen halen.”

Jelko maakt nu ruim een jaar deel uit van het kernteam van Two2Tango. Samen met Ymke en Dyane denkt hij na over de koers van Two2Tango en kijkt hij mee op de inhoud, van de website tot aan de modules in de Digitale Werkschool. “Mijn droom is landelijke dekking voor Two2Tango. Dat alle Nederlanders terecht kunnen bij hulpmiddelen als de Relatiemonitor en de Digitale Werkschool. Op dit moment zijn die enkel nog beschikbaar voor de cliënten van deelnemende organisaties en de inwoners van aangesloten gemeenten. Maar het zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Daar werken we naartoe en ik geloof dat we het kunnen halen.”

Jelko sluit af met de oproep aan andere professionals om aan de slag te gaan met Two2Tango. “Ga ermee aan de slag. Loop eens te stuntelen, zoeken, kijken. We helpen je graag verder. Het werkt echt. Ik heb wel eens het argument gekregen dat het zo’n puinhoop is bij cliënten, dat professionals de situatie eerst op orde willen hebben voordat ze aan de slag gaan met Two2Tango. Maar daar is Two2Tango juíst voor: inzicht en overzicht.”

Two2Tango in de praktijk: het verhaal van Jelko

Ik ga aan de slag

Mijn Tango is jouw persoonlijke omgeving waar je online aan de slag gaat om jouw situatie te verkennen. Two2Tango helpt jou om bewust met jouw situatie om te gaan. Er is toegang tot professionele informatie, de Digitale Werkschool en de Relatiemonitor.

Sociale kaart

Zoek organisaties die ondersteuning bieden op het gebied van relaties en scheiding. Voer de eerste vier cijfers van je postcode in zodat we gerichter kunnen zoeken.