Home » Wij gaan uit elkaar
Wij gaan uit elkaar

Wij gaan uit elkaar

Op een goede manier uit elkaar gaan, is hard werken! Naast alle emoties en het accepteren van de scheiding zijn er veel praktische zaken die geregeld moeten worden. De beslissingen die je neemt, hebben invloed op de rest van jouw leven. En op die van de kinderen, als jullie deze hebben.

Two2Tango biedt jou de mogelijkheid overzicht te krijgen over je situatie en deze stapsgewijs te verkennen:

 • Maak een account aan in Mijn Tango en verken op professionele wijze jouw situatie
 • Lees hoe anderen omgaan met hun situatie
 • Verzamel informatie. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je om kunt gaan met uitdagingen en dilemma’s
 • Informeer iemand uit je omgeving over Two2Tango
Wij gaan uit elkaar

Ik ga aan de slag

Mijn Tango is jouw persoonlijke omgeving waar je online aan de slag gaat om jouw situatie te verkennen. Two2Tango helpt jou om bewust met jouw situatie om te gaan. Er is toegang tot professionele informatie, de Digitale Werkschool en de Relatiemonitor.

Je bent niet alleen

Lees over de ervaringen van anderen die in dezelfde situatie zitten.

Meer informatie

Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je om kunt gaan met uitdagingen en dilemma’s.

Aanbod

In samenwerking met gemeenten publiceert Two2Tango op de website het zorgaanbod per gemeente. Bekijk het aanbod voor Alkmaar en Zaanstad.

Je bent niet alleen

Ervaringen Rik en Edith

“Ondanks dat we goed konden benoemen wat bij ons de problemen waren, veranderde er niets. Daarom zijn we in relatietherapie gegaan.”

De eerste scheurtjes…

Rik: “De eerste scheurtjes kwamen toen de kinderen groter werden. Het is een hectische tijd met kleine kinderen, je vergeet elkaar en groeit daarmee langzaam uit elkaar. Dat cliché ging ook voor ons op.”

Edith: “We zijn ook heel verschillende mensen, ik ben een ochtendmens en Rik is een avondmens. We kozen ieder onze eigen ‘schuilplek’. Ik door lekker vroeg naar bed te gaan, Rik juist door op stap te gaan. Dat ging uiteindelijk wrijven.”

In actie

Eerst relatietherapie:
Rik: “Tijdens de relatietherapie leek het alsof we weer meer naar elkaar toe groeiden. Maar eigenlijk bracht het meer inzicht in onszelf en ons eigen proces. Het leek alsof het ook met elkaar veel beter ging, maar dat was gewoon niet zo. Daar heb ik wel even aan moeten wennen, maar later ook ingezien.”

Daarna mediation:
Rik: “Met mediation kun je gemakkelijker zonder kleerscheuren uit de situatie komen en sneller je nieuwe leven weer opbouwen. Werken aan de band met je kids, de band met je ex, ex-schoonfamilie…”

Edith: “We hebben goede afspraken kunnen maken, dat gaf ook een hoop rust. Afspraken rond de kinderen, zoals tot het twaalfde jaar op dezelfde school. Wilden we verandering, dan altijd in overleg met elkaar, instemming van de ander was dus nodig.”

Tijdens de scheiding

Rik: “Zodra je angel eruit kunt halen, kun je werken aan goede basis om als ouders verder te gaan. Je moet écht niet anders willen. Je moet samen vechten voor dát wat er over kan blijven.”

Edith: “In het begin was het afhankelijk van ons en onze houding dat het goed liep. Onze ouders waren bang de kleinkinderen kwijt te raken. Toen zij zagen dat wij er zo rustig mee omgingen, konden ook zij ontspannen en ons steunen.”
Terugkijkend op de scheiding

Edith: “We hebben het huwelijk beëindigd, voordat de relatie volledig stuk was. We merkten beiden dat wij om ons heen keken en dat konden we ook tegen elkaar zeggen. We hebben toen hulp gezocht in de vorm van relatietherapie.”

Edith: “Natuurlijk hebben we er hard voor gewerkt, maar ook geluk gehad. Er was verder geen ander in het spel. Financieel waren er geen grote verschillen, dus geen strijd over alimentatie en pensioenen. Ook kunnen we beiden goed ‘slikken’ op het moment dat dat nodig is.”
Nieuwe balans

Rik: “We vormen nog écht een familie met elkaar. De kinderen zijn hierin niet de enige verbinding, de band is ook echt tussen andere familieleden. Dat gaat niet vanzelf, daar hebben we met zijn allen aan gewerkt.”

Edith en Rik: “Soms moeten we oppassen dat het niet té vertrouwd wordt. Je maakt elkaar toch twintig jaar mee en kent elkaar goed. Voor je het weet, maak je er ‘one big happy family´ van, maar dat is het natuurlijk niet. We hebben wel ons eigen leven!”

Tips:

 • Blijf met elkaar in gesprek: Wat zouden we beter willen. Zoek hulp als dit lastig is. Maar durf ook de conclusie te trekken.
 • Kap er op tijd mee als het niet meer lukt. Ga niet zitten bakkeleien en modderen.
 • Neem de tijd, accepteer dat er ook een verschil in tempo bij de partners is.
 • Gooi de situatie niet te grabbel! Scheiding is gewoon hartstikke pijnlijk, hartverscheurend. De stap om dan zaken te grabbel te gooien is dan heel klein. DOE HET NIET.
 • Houd je aan de afspraken, maar ga er ook soepel mee om (natuurlijk niet meteen allerlei uitzonderingen maken).

Meer informatie

Het besluit is genomen, jullie gaan uit elkaar. Uit elkaar gaan vraagt om verwerking en brengt veel emotie met zich mee. Het voelt ongemakkelijk, maar neem hiervoor de tijd. Hier ontstaat het eerste grote verschil tussen jullie. De een zal al verder zijn dan de ander. Ben jij degene die al verder is? Heb geduld en ga niet te snel. Is de ander juist veel verder, leg uit dat je tijd nodig hebt.

Er zijn veel praktische zaken die jullie moeten regelen. Een tweede grote verschil ontstaat als jullie ieder je eigen informatie gaan zoeken. Doe dit dus samen of spreek af wie wat doet. Kijk eens op de site van Uitelkaar.nl voor meer informatie over scheiding en alles wat daarbij komt kijken.

Goed uit elkaar gaan doe je samen. Ruzie hoort erbij, maar zorg ervoor dat jullie in gesprek blijven. Dit geldt zeker als jullie kinderen hebben. Het vraagt afstemming om samen ouders te zijn.

Dit alles is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wat kun je doen?

 • Het helpt de acceptatie als je van elkaar begrijpt waarom jullie uit elkaar gaan.  
 • Kies één of twéé mensen met wie je alles deelt.
 • Accepteer dat jouw partner dat ook doet en dat er verschillen zullen zijn in hoe jullie het beleven.
 • Knelpunten uit je relatie zullen ook na de scheiding blijven bestaan. Praat hierover met elkaar en zoek waar nodig alsnog hulp. Dit heeft al veel stellen geholpen.
 • Merk je dat het verschil in tempo het proces te veel verstoort? Zitten alle emoties je teveel in de weg? Zoek dan ook hulp.
 • Besef dat het hele proces van uit elkaar gaan, zowel voor als na het besluit, wel één à twee jaar kan duren. 
 • Goed scheiden vraagt om veel moed en geduld. Gelukkig zijn er veel goede voorbeelden.

Kom je er niet uit? Zoek dan hulp. Kijk hiervoor in de sociale kaart of neem contact op.